Renault in België

Renault in België

In 2015 was Renault het grootste merk in België. In ons netwerk van meer dan 250 verkoop- en servicepunten werden bijna 60 000 voertuigen verkocht.

Renault in België

Onze belangrijkste data

● In 1908 krijgt de Luikenaar Louis Goffart toestemming van Louis Renault om Renault-wagens te importeren en te verkopen.  Na Luik volgen ook Charleroi, Brussel, Antwerpen, Bergen, Verviers en Brugge. Al snel breidt het Renault-netwerk zich over het hele land uit. 

● In 1922 wordt het Agence Belge des Automobiles Renault opgericht.

● In 1925 opent de eerste Renault-fabriek buiten Frankrijk haar deuren: de Renault-fabriek in Vilvoorde.

● Na de oorlog, in 1948, stelt de Renault-fabriek in Vilvoorde 340 mensen te werk en worden er jaarlijks 2 200 auto's gebouwd. De productie stijgt jaar na jaar en er worden steeds meer modellen in Vilvoorde gebouwd: 4cv, Frégate, Dauphine, R4, R5, R21, Clio en Mégane.

● In 1968 wordt het Agence Belge des Automobiles Renault omgedoopt tot Renault België Luxemburg.

● In 1969 ziet de dochteronderneming Renault Luxembourg het levenslicht.

In 1970 wordt de Compagnie d’Affrêtement et de Transport (CAT) in België opgericht, die vooral instaat voor het vervoer van Renault-voertuigen naar het distributienetwerk.

● In 1971 wordt de fabriek van Vilvoorde-Haren omgedoopt tot Renault Industrie Belgique.

● In 1973 wordt de fabriek Vilvoorde-Haren II gebouwd.

● In 1978 richt Renault Crédit International een dochteronderneming op in België: Renault Crédit nv. 

● In 1983 wordt Renault Véhicules Industriels (RVI) België opgericht.

● In 1991 wordt de nieuwe site R.B.L. gebouwd in Drogenbos: het Renault Center.

● In 1994 verovert Renault de eerste plaats op de
Belgisch-Luxemburgse markt.

● In 1997 stopt Renault Industrie Belgique haar activiteiten naar aanleiding van een herstructurering. Renault blijft echter een zeer belangrijke groep in België en Luxemburg.

● In 2001 is Renault het grootste merk in België (12,5%) en Luxemburg (13,8%).

● In 2003 is Renault het meest verkochte merk in België.

● In 2004 is Renault het grootste merk van personenwagens en bedrijfsvoertuigen in België en Luxemburg.

In 2005 verovert Renault opnieuw de eerste plaats op de markt voor personenwagens en bedrijfsvoertuigen in België en het Groothertogdom Luxemburg. Aan het einde van dit jaar ziet het merk Dacia het levenslicht.

● In 2006 staat Renault op de derde plaats van de Belgische markt (personenwagens + bedrijfsvoertuigen), maar blijft het merk wel marktleider in Luxemburg. Dacia verkoopt dit jaar 717 voertuigen (Belux).

● In 2008 behaalt Renault de derde plaats voor personenwagens en bedrijfsvoertuigen in de Belux-regio. Met 3 690 verkochte wagens staat Dacia op de 25e plaats op diezelfde markt met een marktaandeel van 0,53%.

 Eind 2009 is Renault opnieuw marktleider voor personenwagens en bedrijfsvoertuigen in Belux. Dacia blijft het goed doen en verkoopt 4 873 wagens, goed voor een marktaandeel van 0,53%.

● In 2010 en 2011 weet Renault zijn eerste plaats te behouden. Na de afschaffing van de fiscale aanmoedigingen in België eind 2011 verliest de Belgische markt in 2012 bijna 100 000 wagens. Renault moet de eerste plaats afstaan aan concurrent Volkswagen. 

● In 2015 sluit het merk Renault het jaar af als marktleider in België met een marktaandeel van 10,6%.

Renault in België

Onze engagementen

Renault in België - Milieu

Renault engageert zich

Milieu

De Renault-groep neemt zijn verantwoordelijkheid op met een ambitieus milieubeleid. Dit beleid is gebaseerd op technologische innovatie om zo de impact van de automobielsector op het milieu aanzienlijk te verminderen. Van het ontwerp tot het einde van de levensduur van de wagen probeert de Groep de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Het Eco²-²keurmerk staat voor minder vervuilende auto's, een permanent respect voor het ecologische evenwicht van onze planeet, elektrische wagens voor iedereen. Dit zijn slechts enkele acties voor duurzame ontwikkeling van de Renault-groep.

Renault in België - MVO

Renault engageert zich

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Als autoconstructeur zet de Renault-groep zich in om een veilige en duurzame mobiliteit te promoten. Renault België Luxemburg organiseert ook acties op rond opleiding en sensibilisering inzake duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid en milieu. Dit stemt volledig overeen met het beleid van de Groep.

Renault in België

Onze jobaanbiedingen

Zin om onze teams te versterken? Ontdek onze jobaanbiedingen in je land of in het buitenland.

Leer Renault door en door kennen

Ontdek onze aanvullende diensten

Renault op het autosalon

NIEUWS OVER ONS

Alle actualiteit over Renault in België en daarbuiten

Ga naar onze nieuwsberichten
Voertuigaanbod van Renault

Ons gamma

Het volledige voertuigaanbod van Renault

Ontdek ons aanbod