Actieradius E-Tech electric

E-Tech 100% electric - actieradius van elektrische auto's - Renault

actieradius van elektrische auto's

De actieradius behoort tot de belangrijkste kenmerken van elektrische auto's.

Net als een verbrandingsmotor verbruikt een elektromotor energie. Dit verbruik is afhankelijk van diverse factoren zoals rijstijl, wegtype, buitentemperatuur, voertuiggewicht en opties.

De Renault E-Tech electric-modellen zijn ontwikkeld met het oog op een optimale actieradius.

Met een Megane E-Tech electric rij je bijvoorbeeld tot wel 470 km (conform een WLTP-cyclus).

je actieradius onder controle

theorie en praktijk

De theoretische actieradius is de afstand die je aflegt tussen een volle lading en een volledig lege batterij.

Deze wordt berekend aan de hand van het WLTP-protocol en dient als referentie, zodat auto's met elkaar vergeleken kunnen worden.

Het is belangrijk om te weten dat de WLTP-actieradius - zonder te pretenderen volledig representatief te zijn - gebaseerd is op factoren die lijken op echte rijomstandigheden.

Wat is WLTP?

WLTP staat voor "Worldwide harmonized Light vehicle Test Procedure" en werd in 2017 geïntroduceerd. Het is een wereldwijde standaard die erop gericht is de echte rijomstandigheden te weerspiegelen en tegelijkertijd de uitgevoerde tests te harmoniseren. Het doel van de standaard is om nauwkeurige en vergelijkbare gegevens te leveren voor alle merken. Het WLTP-protocol wordt gebruikt om de actieradius en het elektriciteitsverbruik te meten, evenals de CO2-uitstoot en de verontreinigende stoffen bij modellen met verbrandingsmotoren.

echte actieradius in de praktijk

De echte actieradius in de praktijk hangt af van de exacte rijomstandigheden en ligt daarom soms lager dan de nominale waarde. Je rijstijl, de wegen die je kies en de weersomstandigheden zijn daarom van invloed op de actieradius van je elektrische auto, op dezelfde manier als bij een auto met verbrandingsmotor.

Op de snelweg krijg je bijvoorbeeld 25% minder actieradius door een hoger energieverbruik dan bij een normale WLTP-cyclus.

factoren die van invloed zijn op de actieradius

De actieradius van een elektrische auto is afhankelijk van verschillende externe factoren en de manier waarop de chauffeur rijdt.

E-Tech 100% electric - rijstijl - Renault

rijstijl

Sportief, dynamisch, rustig, soepel, snel, langzaam... hoe je rijdt heeft invloed op hoe snel de energie uit je batterij wordt verbruikt.

E-Tech 100% electric - wegtype - Renault

wegtype

Circuit, weg, snelweg, helling... Sommige wegen vereisen meer energie en meer tractie. Er zijn zoveel dingen van invloed op het energieverbruik van de batterij.

E-Tech 100% electric - weersomstandigheden - Renault

weersomstandigheden

Koud weer vermindert de echte actieradius van de batterij in de praktijk.

Het gebruik van de verwarming of airconditioning verbruikt energie en beïnvloedt ook de actieradius van de elektrische auto.

 

Tip: in de winter moet je soms de ramen ontwasemen, het stuur verwarmen, enz. Het is een goed idee om je auto voor te bereiden terwijl deze wordt opgeladen, zodat de actieradius niet al wordt beïnvloed nog voordat je wegrijdt...

E-Tech 100% electric - belading - Renault

de belading van je auto

Hoe zwaarder de belading van je auto (zware voorwerpen, passagiers, enz.), des te meer invloed dit heeft op de actieradius. Dakkoffers en andere accessoires verhogen bijvoorbeeld de hoeveelheid energie die je auto nodig heeft om te rijden.

Overweeg dus om de belading te optimaliseren om je actieradius te maximaliseren.

de actieradius maximaliseren

speciale functies

E-Tech 100% electric-modellen van Renault profiteren van innovatieve technologieën die ontworpen zijn met het oog op een maximale actieradius.

meer tips

Nuttig en praktisch advies om elektrisch rijden gemakkelijk te maken:

E-Tech electric-auto's en hun actieradius

je vragen over de actieradius

ontdek ook