Jean-Michel Jarre ontwerpt het geluid voor alle toekomstige elektrische Renault-modellen

Jean-Michel Jarre in samenwerking met Renault.

Jean Michel Jarre & Renault

Artiest, songwriter, auteur, pionier in electronica en technologiefanaat, Jean-Michel Jarre heeft zijn krachten gebundeld met Ircam en de sounddesignteams van Renault Group.

 

Samen hebben ze twee soorten geluiden ontwikkeld voor de toekomstige elektrische Renault modellen:

 

  • VSP's (Vehicle Sounds for Pedestrians) en
  • het welkomstgeluid dat je hoort als je in de auto stapt.

 

Een heel avontuur waar vanaf het begin veel muziek in zat. 

Jean-Michel Jarre in samenwerking met Renault.

bijeenkomst in München

Alles begon toen Jean-Michel Jarre en Luca de Meo, CEO van Renault Group, elkaar ontmoetten tijdens de International Motor Show in München in 2021, waar op dat moment Renault Megane E-Tech 100% electric te zien was.

 

Ze wilden meteen samenwerken aan de geluidservaring in en buiten de wagen: het welkomstgeluid als je in de auto gaat zitten en de VSP, het geluid dat een elektrische wagen maakt zodat voetgangers hem horen aankomen.

Jean-Michel Jarre ging de uitdaging aan met een team van Ircam, een bedrijf dat onderzoek doet naar muziek en akoestiek en dat al lange tijd partner is van Renault. Ze werden bijgestaan door een sounddesignteam van Renault Group dat helemaal op de hoogte is van de laatste technische en regelgevende vereisten, net als de problemen die gewoonlijk gepaard gaan met het ontwikkelen van dit soort geluiden. 

Voor een muzikant is het buitengewoon om met een lege pagina te beginnen.

Vertoeven in pure stilte is een opwindende uitdaging.” 

 

Jean Michel Jarre Artiest, songschrijver en auteur 

Jean-Michel Jarre in samenwerking met Renault.

Startpunt

Jean-Michel Jarre en alle betrokken teams begonnen met een diepe discussie over hoe we mobiliteit ervaren als mens. Een gevoel dat ze graag wilden terugvinden in de VSP.

 

Daarna kozen de teams een paar nummers van het laatste album van Jean-Michel Jarre, Oxymore, als uitgangspunt. Die gebruikte Jarre om geluiden te creëren die het idee van een zorgeloze mobiliteit uitdrukken, geluiden die ook zacht zijn en ver wegblijven van agressieve acceleraties. 

Jean-Michel Jarre in samenwerking met Renault.

de testen

In het Technocentre in Guyancourt gebeurde dan de grote test: iedereen luisterde naar de ontworpen VSP's in levensechte omstandigheden en bij verschillende snelheden. Tot grote tevredenheid van Jarre en de teams bleek dat een aantal geluiden de perfecte balans lieten horen tussen het geven van een waarschuwing en het tonen van een zorgzame houding. 

 

Uiteindelijk kreeg het gekozen geluid zijn officiële certificering. Toen moest het nog aan CEO Luca de Meo gepresenteerd worden. Deze was meteen heel enthousiast. Ook over het welkomstgeluid dat Jarre samen met alle teams gecreëerd had.  

Het welkomstgeluid is een echte melodie, een echte muzikale creatie.

Net als bij de VSP hebben we goed nagedacht over welke sensaties we wilden uitdrukken.” 

 

Jean Michel Jarre Artiest, songschrijver en auteur

Scenic E-Tech 100% electric - elektrische voertuigen | Renault

de grote finale

Iedereen was terecht trots op de samenwerking. En nu volgt de grote finale: de wereld zal de geluiden voor de eerste keer horen op de International Motor Show in München op 4 september, bij de voorstelling van gloednieuwe Renault Scénic E-Tech 100% electric. 

 

In 2024 zullen we het unieke, typische Renault-geluid dat Jean-Michel Jarre heeft ontworpen zeker horen als we over de weg lopen. Tegen die tijd zullen Jarre, de teams van Ircam en Renault Group alweer met andere projecten bezig zijn.

 

De samenwerking tussen de artiest en het merk is nog maar net begonnen.