Niet leuk, maar het koude seizoen nadert alweer. Het wordt dan sneller donker en ook het weer wordt wisselvalliger. En nog later, wanneer de winter in zicht komt, neemt ook de kans op vriestemperaturen toe. Tijd, dus, om te controleren of je Renault wel klaar is voor de de herfst. Dit zijn de elementen waar je op moet letten.

1. Schokdempers

De schokdempers houden de banden in contact met de weg. Ze zorgen dan ook voor de nodige stabiliteit. Tegelijk optimaliseren ze de remwerking. Versleten schokdempers verlengen de remafstand met 35%, verhogen de risico’s bij watergladheid met 15% en verkorten de levensduur van de banden met 25%. Redenen genoeg om ze regelmatig te laten controleren.

2. Remmen

Het spreekt voor zich: hoe beter je kan remmen, hoe groter de kans dat je ongelukken vermijdt. Daarom is een regelmatige controle van remblokken en remschijven echt wel nodig. Door het drukkere verkeer wordt je Renault steeds meer op de proef gesteld. En zeker bij herfstig weer. Voel je trillingen in het rempedaal of aan het stuur? “Kleven” of piepen je remmen? Blijft je rempedaal in een lage stand staan? Laat je remsysteem dan zeker controleren.

3. Banden

Baanvastheid in de bochten, trekkracht bij acceleratie, grip tijdens het remmen en zelfs een lager verbruik, daar zorgen goede banden allemaal voor. Belangrijk hierbij zijn de profieldiepte (minstens 3,5 mm), de bandenspanning en slijtage. Nu het herfst wordt, is de winter ook niet meer ver af: wees vooruitziend en denk ook aan je winterbanden.

4. Lichten

Goed kunnen zien is belangrijk tijdens de sombere herfstdagen. En al helemaal als het vroeg donker wordt in de winter. Controleer dus op tijd de stand-en dimlichten, grote lichten, de mistlichten, de knipperlichten, de stoplichten en de achteruitrijlichten. Ze dragen niet alleen bij aan jouw veiligheid, maar ook aan die van de andere weggebruikers.

5. Airco

Tijdens de herfst en de winter is er dat typisch vervelende probleem: beslagen ruiten. Even de airco opzetten en de vochtige lucht in je auto wordt snel vervangen door droge lucht. Je ruiten zijn weer helder, je kan perfect naar buiten kijken, wat belangrijk is op natte of gladde wegen. Een controle/reiniging van je airco is dus zeker aangeraden.

6. Ruitenwissers

Wie herfst zegt, zegt regen. Het is dan ook van het grootste belang dat je ruitenwissers goed werken. Ze zorgen ervoor dat je een duidelijk zicht op de weg hebt, waardoor je sneller kan remmen als dat nodig is. Controleer dus je ruitenwissers wanneer ze te veel geluid maken of strepen trekken.

7. Zonnebril

Een zonnebril? Ja, leg er zeker een in je Renault, want ook typisch voor de herfst is een laaghangende zon. Die verblindt je op de meest onverwachte momenten, wat voor gevaar zorgt op kruispunten of spoorwegovergangen. Of zelfs gewoon onderweg: je ziet niet dat een tegenligger een beetje van z’n baan afwijkt of dat een kind plots oversteekt. Met een zonnebril bij de hand ben je echt veiliger onderweg.