Het is een maatstaf voor het rijbereik in overeenstemming met de Europese NEDC-norm.
De NEDC-norm, New European Driving Cycle, is de Europese norm voor de uitstoot en het verbruik. Het is een genormaliseerde methode voor het meten van het verbruik, die is gebaseerd op enkele testen die identiek zijn voor alle wagens binnen Europa, zowel de wagens met een brandstofmotor als elektrische en hybride wagens. Het is dus een objectief criterium voor het meten van de verschillen tussen modellen van diverse constructeurs. De test bestaat uit twee delen. De wagen wordt op een rollenbank geplaatst en hij ondergaat drie keer dezelfde stadsrit-cyclus ondergaan (cyclus ECE-15). Vervolgens ondergaat hij één keer de zogenaamde buitenrit-cyclus. Het gemiddelde van de vier cycli geeft het theoretisch gemiddelde rijbereik.
Het reële rijbereik is het gehomologeerde rijbereik dat werd gewijzigd in functie van de variabelen die te maken hebben met het reële gebruik van de wagen: jouw rijstijl, het type van de rit, de snelheid en weersomstandigheden. Daarom spreken wij over het reële rijbereik.
Wij bieden je geconnecteerde E-Tech electric-diensten waarmee je je rijbereik kan beheren. Je kan je rijbereik ook op afstand beheren dankzij My Renault App: waar je ook bent, je kan altijd in realtime het batterijniveau en het rijbereik van je Renault E-Tech electric-wagen bekijken. Hetzelfde geldt voor het laadproces en het overzicht van de laatste herlaadbeurten.
Ook je rijstijl heeft een rechtstreekse impact op het rijbereik van je Renault E-Tech electric wagen.
Enkele tips voor een optimaal rijbereik:
Aan het stuur van een Renault E-Tech electric kan je je verbruik rechtstreeks in realtime controleren met behulp van de econometer. Op het dashboard zie je het resterende rijbereik, dat wordt berekend in functie van het niveau van de batterij en je gemiddelde verbruik.
Je kan ook je batterijniveau en het resterende rijbereik op afstand controleren. Dat kan via je smartphone dankzij My Renault App.
Er zijn verschillende manieren om je rijbereik te verbeteren.
Je rijstijl heeft de grootste invloed op je rijbereik. Voor een groter rijbereik en een betere energierecuperatie, is dus vooral een ecologisch verantwoorde rijstijl nodig: anticiperen, remmen op de motor, verantwoord rijden...
Volg het advies van je interactieve R-LINK-tablet. Na elk traject maakt het systeem de balans van je parcours op. Het geeft gepersonaliseerd advies voor een meer ecologisch verantwoorde rijstijl en een groter rijbereik.
Door de "ECO"-modus in te schakelen, wordt je rijbereik nog groter. Het vermogen van de airco of de verwarming en de dynamische prestaties van je wagen verminderen zodat je meer kilometers kan afleggen. Op die manier krijg je ongeveer 8 tot 10% meer rijbereik.
Wanneer je je E-Tech electric-wagen start, hoor en voel je niets. In de file is dat net hetzelfde. De elektrische motor verbruikt enkel energie bij het versnellen. Bij stilstand verbruiken alleen de accessoires, zoals verwarming en airco, energie wanneer ze actief zijn. In de file ga je continu stoppen, versnellen en vertragen. Dat is een voordeel bij elektrische motoren die energie recupereren bij het vertragen en het remmen (dit in vergelijking met de meeste diesel- of benzinemotoren).
Elektronische apparaten hebben inderdaad een invloed op het rijbereik van je Renault E-Tech electric. Deze impact is echter zeer beperkt in vergelijking met de vier belangrijkste factoren die het rijbereik van een elektrische wagen doen dalen: soort parcours, snelheid, airco of verwarming en rijstijl.
Net zoals alle batterijen loopt de batterij van de E-Tech electric-wagens sneller leeg bij zeer koude temperaturen dan bij gemiddelde temperaturen. Toch heeft Renault ZOE testen bij extreme koude doorstaan in Kiruna (Zweden). Daarbij werd hij blootgesteld aan een temperatuur van -20 °C. Het resultaat? Onze wagen functioneerde perfect normaal. Bij erg lage temperaturen kan het gebruik van de verwarming soms een negatieve invloed hebben op de laadtijd, het rijbereik of het verbruik.
Het huurcontract van de batterij voorziet assistentie bij elk soort pech, 7d/7 en 24u/24, dus ook bij energiepanne. Bij een energiepanne heb je dus recht op pechverhelping en brengen wij je wagen naar een laadpunt van jouw keuze binnen een straal van 80 km.
De nieuwe lithium-ionbatterijen van Renault E-Tech electric hebben geen "geheugeneffect". Je kan ze dus op elk moment opladen, zelfs gedeeltelijk. Dit leidt niet tot een vroegtijdige vermindering van hun prestaties. De lithium-iontechnologie is momenteel de meest performante technologie op de markt: met haar hoge energiedichtheid sla je een maximum aan Wh per kg op voor een optimaal rijbereik. Het laden kent geen beperkingen. De batterij kan opgeladen worden zelfs als ze niet helemaal leeg is.
De dagelijkse hoeveelheid energieverlies is te klein om een grote invloed te hebben. De wagen moet wekenlang stilstaan om een merkbare verlaging van het batterijniveau vast te stellen.
Het grootste deel van het commerciële netwerk van Renault is uitgerust met snellaadpalen (met een vermogen van 22 kW per laadpunt). Ga naar deze paginaom een laadpaal te vinden.
De onderhoudscontracten voor wagens met een brandstof- of elektromotor zijn dezelfde. Het onderhoud van een elektrische wagen is echter eenvoudiger en goedkoper dan dat van een wagen met brandstofmotor. Bij een wagen met brandstofmotor moet je bijvoorbeeld regelmatig de olie verversen voor een goede smering en voor een correcte koeling van de motor. Bij een elektrische wagen moet je geen olie verversen: een elektrische motor heeft geen smering nodig. Hetzelfde geldt voor de remblokken, -schijven en -trommels. Ze hebben een langere levensduur.
De meeste verzekeraars bieden vandaag de dag specifieke contracten voor elektrische wagens aan. De verzekeringscontracten van Z.E. Renault zijn perfect aangepast aan je elektrische wagen en dekken in het bijzonder de batterij in geval van schade.
Om My Z.E. Interactive te gebruiken, moet je je op voorhand inschrijven op My Z.E. Online en je registreren voor My Z.E. Connect. Je kan je op My Z.E. Interactive registreren via My Z.E. Online.
Nee, je hebt een account nodig op My Z.E. Online om toegang te krijgen tot deze diensten.
Wat is connectiviteit? Met het connectiviteitsabonnement kan je geconnecteerde apps gebruiken waarvoor een telecomverbinding is vereist. Je krijgt toegang tot de geconnecteerde apps via R-LINK Store.
De garantie van de aandrijfbatterij is inbegrepen in de huur van de batterij bij nieuwe wagens en tweedehandswagens. Er bestaat geen specifiek garantiecontract voor de aandrijfbatterij.
In tegenstelling tot wat de naam “Lithium-ion” doet vermoeden, zit er slechts een zeer kleine hoeveelheid Lithium in de batterijen, ongeveer 2%.
De batterij heeft een gemiddelde levensduur die gelijk is aan die van een wagen, m.a.w. een tiental jaar of zo’n 150.000 km. Indien nodig kan je de batterij echter vervangen wanneer je dat zelf wilt.
Niet-gebruikte batterijen krijgen een andere bestemming. Renault beheert projecten waarin batterijen een tweede leven krijgen, namelijk voor energieopslag. Zo hopen we hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Renault werkt mee aan recyclagenetwerken voor batterijen aan het einde van hun levensduur met als doel om de grondstoffen te recupereren en te hergebruiken. Renault recycleert bijna 70% van de batterijen van zijn elektrische wagens. Dat is veel meer dan de vereiste 50% die wordt opgelegd door de Europese regelgeving. Het is belangrijk om te weten is dat Renault zelfs verantwoordelijk blijft voor de recyclage van batterijen wanneer je je eigen batterij koopt. Zo hopen we hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
De waarden van het magnetische veld van alle Renault-wagens, waaronder elektrische wagens, liggen onder de vastgelegde drempelwaarden van de Europese regelgeving. Het magnetische veld van elektrische wagens is dus niet gevaarlijk, noch voor de inzittenden, noch voor de personen in de nabije omgeving van het elektrische voertuig. Daarnaast liggen de elektromagnetische niveaus van onze wagens (elektrisch wagens of wagens met een brandstofmotor) ook lager dan de internationale normen en de richtlijnen voor elektromagnetische comptabiliteit (ECM) binnen de automobielindustrie. De zwakke straling ligt ver onder de resistentiewaarden van AIMD‘s (actieve implanteerbare medische hulpmiddelen) zoals pacemakers.
Al je vragen over elektromotoren