PLUG-IN HYBRIDE WAGEN: WERKING, TECHNOLOGIE EN VOORDELEN

batterij, rijbereik, oplaadproces: de werking van de plug-in hybride wagen – een combinatie van een wagen met verbrandingsmotor en een elektrische wagen – verdient een woordje uitleg

Hoe werkt een plug-in hybride auto?

Rijbereik van een oplaadbare hybride wagen

Wat is een plug-in hybride auto?

De motor van een plug-in hybride wagen is een aandrijfsysteem voor voertuigen dat bestaat uit een combinatie van een oplaadbare elektrische motor en een verbrandingsmotor. De term 'plug-in' betekent dat de batterij kan worden opgeladen door ze aan te sluiten op een extern stopcontact.

 

De werking van de motor van een plug-in hybride hangt af van de geselecteerde rijmodus. In elektrische modus wordt enkel de elektromotor gebruikt voor de aandrijving van de wagen, terwijl de verbrandingsmotor uitgeschakeld blijft. In hybride modus worden de twee motoren tegelijk gebruikt om de auto aan te drijven, voor optimale energie-efficiëntie. In oplaadbare hybride modus wordt de batterij opgeladen terwijl je met de verbrandingsmotor rijdt en ook tijdens het remmen; bovendien kan je ook de netstroom gebruiken om de batterij te laden.

2 soorten aandrijving

Een oplaadbare hybride wagen beschikt over twee soorten transmissie: dankzij de twee elektromotoren, de brandstofmotor en de elektrische batterij kun je volledig elektrisch of hybride rijden.

 

Het starten gebeurt altijd elektrisch. Afhankelijk van de rijomstandigheden schakelt de wagen over naar de hybride aandrijving. Jij behoudt echter altijd de controle: met de schakelaar kies je heel eenvoudig welke rijmodus je wil gebruiken.

 

Een oplaadbare hybride motor

De E-Tech-motoren werden door Renault ontwikkeld en gepatenteerd en genieten ten volle van de jarenlange ervaring van het merk op het vlak van elektrisch rijden.


De motor van 1,6 l van de nieuwe generatie is geoptimaliseerd en krijgt ondersteuning van twee elektrische motoren en een innovatieve versnellingsbak met meerdere modi zonder koppeling.


Dankzij deze combinatie slaagden we erin de overgang tussen de versnellingen te optimaliseren en vlotter te maken. Het resultaat? Een beter energierendement en soepeler rijgedrag.

Kan een plug-in hybride rijden zonder benzine?

Hoewel het zal lukken om de motor te starten met de elektrische motoren, werkt een oplaadbare hybride wagen niet zonder benzine. De brandstofmotor heeft immers benzine nodig om een goede werking van het voertuig te verzekeren.

ontdek ons E-Tech plug-in hybrid gamma

ontdek de oplaadbare hybride versies van je favoriete modellen

Technologie hybride Renault

Wat is het verschil tussen een plug-in hybride en een full hybride auto?

oplaadbare elektrische hybride

Plug-in hybride VS Full hybride

De plug-in hybride wagen moet op netstroom worden aangesloten om de batterij te laden. Hij beschikt over een grotere batterij, die kan worden opgeladen door regeneratief te remmen maar die net als bij elektrische wagens aan het stroomnet moet worden geladen om ten volle gebruik te maken van alle functionaliteiten. 

 

Een full hybride wagen moet niet aan het stroomnet worden opgeladen en laadt zichzelf op tijdens het rijden. 

Plug-in hybride technologie als video

Youtube is uitgeschakeld. Autoriseer het plaatsen van social cookies om toegang te krijgen tot de inhoud

Een innovatief systeem

De technologie E-Tech plug-in hybrid is geïnspireerd op de motoren van het Renault F1 Team. De technologie maakt gebruik van twee elektromotoren (een hoofdmotor en een bijmotor) die gekoppeld zijn aan een verbrandingsmotor en een centrale batterij. 

Met E-Tech kan een wagen 100% elektrisch worden opgestart, en de speciaal ontwikkelde versnellingsbak voorkomt haperingen bij het schakelen, voor een soepelere rijervaring. 

Kies de rijmodus die het best bij je rijomstandigheden past. Met de MULTI-SENSE-technologie op wagens van het type E-Tech plug-in hybrid kun je schakelen tussen de hybride modus 'My sense', de elektrische modus 'Pure' en de modus 'Sport' voor maximaal vermogen.

Wat is de elektrische actieradius van een plug-in hybride auto?

plug-in hybrid

Een batterij die lang meegaat

Een E-Tech plug-in hybrid beschikt over een batterij van 9,8 kWh (400 V) waarmee je 100% elektrisch in de stad kunt rijden over een afstand tot 50 km (WLTP in gemengde cyclus).

 

Dankzij de combinatie van beide motoren – een verbrandings- en elektromotor – kan de E-Tech in 100% elektrische modus starten zonder beroep te moeten doen op de verbrandingsmotor. Geniet van een hybride rijervaring dankzij deze batterij met grote capaciteit.

Hoe lang gaat de accu van een plug-in hybride mee?

Met de E-Tech-technologie kan je niet alleen het laadproces optimaliseren maar optimaliseer je ook het stroomverbruik van je wagen bij het remmen en vertragen.

Bij het vertragen werkt de elektromotor als een generator: hij recupereert de energie die vrijkomt tijdens het vertragen en stuurt die naar de batterij.
Ook bij het remmen recupereert de elektromotor het energie-overschot en stuurt hij dit naar de batterij: zo raakt je batterij dus nooit leeg!

Hoe een plug-in hybride opladen?

Oplaadbare hybride wagens kunnen ook op het elektriciteitsnet worden aangesloten: op die manier wordt de batterij op een consequentere manier opgeladen dan bij regeneratief remmen tijdens het vertragen. Het opladen verloopt precies hetzelfde als bij een elektrische wagen.

 

  • Sluit je wagen aan op een openbare laadpaal, te vinden op bepaalde parkeerplaatsen, in carpoolzones, langs de autosnelweg en zelfs bij bepaalde concessiehouders.
  • Sluit je elektrische wagen aan op een huishoudelijk stopcontact of op een speciale snellader die je thuis laat installeren.

Kan een plug-in hybride rijden zonder de accu op te laden?

Ja, dat kan. Je kan perfect met je hybride wagen rijden zonder eerst de batterij op te laden. Hoewel hij is ontworpen als een elektrische wagen met brandstofmotor, beschikt de batterij altijd over een zekere reserve dankzij het opladen tijdens het regeneratief remmen.

Waarom een ​​plug-in hybride auto kopen?

Goed voor het milieu

Goed voor het milieu

De motor van een plug-in hybride is goed voor het milieu, want je kan er op korte afstanden volledig elektrisch mee rijden, de batterij kan worden opgeladen met hernieuwbare energiebronnen en de benzinemotor is kleiner en zuiniger, wat zorgt voor een lager brandstofverbruik en minder uitstoot.

Uniek rijcomfort

Uniek rijcomfort

De motor van een plug-in hybride wagen rijdt heel comfortabel, dankzij de soepele en stille werking van de elektromotor, de vlotte overgang van elektrische naar hybride motor, en de snelle reactie van de versnellingsbak dankzij het directe koppel van de elektromotor. Bovendien verschaft de geoptimaliseerde benzinemotor extra vermogen, voor een dynamische en aangename rijervaring.

Geweldige prestaties

Geweldige prestaties

Dankzij de gecombineerde kracht van de elektromotor en de verbrandingsmotor biedt een plug-in hybride indrukwekkende prestaties, met een vlotte versnelling en hoge energie-efficiëntie. Bij lagere snelheden rijdt de wagen volledig elektrisch en zonder enige uitstoot, terwijl bij hogere snelheden de brandstofmotor extra vermogen levert voor een sportieve rijervaring.

Ongeëvenaarde technologie

Ongeëvenaarde technologie

De technologie van een plug-in hybride is gloednieuw: ze combineert een herlaadbare elektrische aandrijving met een brandstofaandrijving. Dankzij die combinatie geniet de wagen van een groter rijbereik dan een standaard elektrische wagen, wat het toepassingsbereik van de technologie vergroot. Kortom, plug-in hybride motoren vormen een belangrijke stap vooruit in de aandrijving van voertuigen.

Lager verbruik

Lager verbruik

Plug-in hybride motoren verbruiken minder brandstof dan klassieke brandstofmotoren, want bij een lagere snelheid worden ze bijgestaan door een elektromotor, wat het brandstofverbruik vermindert. Plug-in hybride motoren vormen een zuinige en milieuvriendelijke oplossing.

Snel oplaadtijd

Snel oplaadtijd

Over het algemeen kunnen de batterijen op enkele uren tijd worden geladen via een standaard stopcontact of via een openbare laadpaal. Sommige modellen zijn voorzien van snelladers waarmee de batterij in minder dan een uur kan worden geladen. Bovendien kan de batterij ook tijdens het rijden worden opgeladen door de opwekking van energie, wat het elektrische rijbereik van de auto verlengt. 

E-TECH Renault

E-Tech full hybrid

onze E-Tech full hybrid motoren

ontdek onze hybride motoren
electric

E-Tech 100% electric

onze E-Tech 100% electric-motoren

ontdek onze 100% elektrische motoren
SUV Renault

SUV

ons SUV-gamma

ontdek ons SUV-gamma