Geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS)

67% van de bestuurders gebruikt geen rijhulpsystemen tenzij deze automatisch worden geactiveerd*. Renault stelt alles in het werk om deze trend te keren. Innovaties in rijhulpsystemen dragen namelijk bij aan meer veiligheid op de weg. En Renault en veiligheid gaan hand in hand.

*volgens een SSHRC-onderzoek uit 2019

wat is ADAS?

ADAS staat voor advanced driver-assistance systems. Het zijn dus geavanceerde rijhulpsystemen. Intelligente systemen die gebruik maken van geavanceerde technologieën zoals radars, software en camera's om de bestuurder te ondersteunen tijdens de rit.

automatisch rijden ADAS

De meeste geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) werken zonder menselijke tussenkomst, zoals het automatische noodremsysteem (Pedestrian AEBS). Nieuwe systemen zullen binnenkort de komst van geautomatiseerd rijden inluiden. Bij Renault rusten we auto's al enkele jaren uit met rijhulpsystemen.

drie soorten ADAS voor veilig rijden onder alle omstandigheden

Geavanceerde rijhulpsystemen worden onderverdeeld in 3 categorieën: Veiligheid, Rijden en Parkeren. Het doel van deze systemen: de veiligheid en het comfort van de bestuurder verhogen en tegelijkertijd het risico op een ernstig ongeluk verminderen.

veiligheid

Intelligente rijhulpsystemen analyseren de rijomstandigheden, waarschuwen de bestuurder voor eventuele risico's en ondernemen actie als er gevaar dreigt.

rijden

De verschillende technologieën maken het rijden eenvoudiger en veiliger, voor meer gemoedsrust.

parkeren

Parkeerhulpsystemen maken manoeuvreren gemakkelijk, verbeteren de veiligheid en beschermen de auto en de omgeving.

voorbeelden van Renault adas

passagiers kunnen veilig uitstappen

De auto waarschuwt de bestuurder wanneer één van de passagiers een deur opent. Een lampje in de achteruitkijkspiegel en een visuele en auditieve waarschuwing op het dashboard worden geactiveerd als er een bewezen gevaar bestaat.

blind spot warning

Deze functie waarschuwt de bestuurder via een signaal in de achteruitkijkspiegel voor de aanwezigheid van voertuigen die niet zichtbaar zijn in zijn of haar gezichtsveld. De functie is actief boven een snelheid van 15 km/u of 30 km/u, afhankelijk van het model.

emergency brake assist

Bij een dreigende frontale botsing waarschuwt het systeem de bestuurder, zodat deze passende noodmaatregelen kan nemen. Het systeem remt automatisch als ondanks verschillende waarschuwingen de bestuurder niet reageert.

camera voor 360°-zicht

Tijdens het rijden is het belangrijk om altijd goed zicht te hebben. Daarom houden 4 camera's de omgeving van de auto in de gaten, zodat de bestuurder veilig kan manoeuvreren.

emergency lane departure prevention - Renault

emergency lane departure prevention

Om botsingen te voorkomen is Emergency lane departure prevention in het leven geroepen. De auto corrigeert automatisch de rijbaanpositie wanneer het systeem een mogelijke botsing detecteert.

Renault geavanceerde rijhulpsystemen

vind ze op onze modellen

ontdek ook